POLITYKA PRYWATNOŚCI I PLIKI COOKIE

 

Spis treści

  1. Rodzaje przetwarzanych danych / linki do innych stron internetowych

  2. Informacje o przetwarzaniu danych osobowych

  3. Korzystanie z plików cookie

  4. Sygnalizatory sieci / piksele

  5. Śledzenie i analiza

  6. Wykorzystywane przez nas pliki cookie

  7. Włączanie i wyłączanie plików cookie i podobnych technologii

  8. Przysługujące Państwu prawa

  9. Zmiany w Polityce prywatności

  10. Nasze dane kontaktowe

 

Operatorem niniejszej strony internetowej jest firma Opel Poland Sp. z o.o. („Opel”) i jest ona umieszczona na serwerze będącym własnością firmy General Motors Holdings LLC (Michigan, USA). Wszystkie pozostałe mikrowitryny, których operatorem jest Opel Poland Sp. z o.o. („Opel”) są hostowane w Europie przez naszego poddostawcę usług IT MRM (Frankfurt am Main, Germany). Siedziba firmy Opel znajduje się w Polsce pod adresem Wołoska 5, 02-675 Warszawa.

Prosimy uważnie przeczytać tę politykę przed przystąpieniem do korzystania z tej strony internetowej, ponieważ wyjaśnia ona, w jaki sposób będziemy przetwarzać dane osobowe i w jaki sposób korzystamy z plików cookie. Korzystanie z tej strony oznacza akceptację przez Państwa tej polityki.

 

1.Rodzaje przetwarzanych danych / linki do innych stron internetowych

Firma Opel dba o Państwa prywatność. Za pośrednictwem tej strony internetowej gromadzimy i przetwarzamy różne rodzaje danych osobowych.  Obejmuje to:

  • Informacje przekazywane nam przez Państwa podczas rejestracji, wnioskowania i korzystania z naszych usług oraz naszej strony internetowej, takie jak: imię i nazwisko, adres, adres e-mail, a także pliki obrazów przesłane przez Państwa jako użytkownika.

  • Informacje zebrane przy użyciu plików cookie.

  • Informacje o Państwa pojeździe i określonych danych umowy, których potrzebujemy do indywidualnego działania strony internetowej (np. data zakupu, terminy serwisowania) oraz zapewnienia pozytywnego doświadczenia przy korzystaniu z najlepszej obsługi Państwa pojazdu.

Więcej informacji znajduje się w sekcji 2.

Ta strona internetowa może również zawierać linki do innych stron internetowych marki Opel lub stron internetowych dealerów marki Opel, autoryzowanych serwisów, innych powiązanych firm lub stron mediów społecznościowych. Po kliknięciu takiego linku prowadzącego do stron internetowych marki Opel lub osób trzecich, należy pamiętać, że te strony mają własne zasady w zakresie ochrony danych. Korzystając z takich stron, prosimy sprawdzić ich politykę prywatności.

Ta strona internetowa może również zawierać elementy iFrame z treścią innych stron internetowych marki Opel lub osób trzecich. Opel nie odpowiada za treść publikowaną przez osoby trzecie w elementach iFrame. Za informacje w nich prezentowane odpowiedzialność ponoszą wyłącznie właściciele danych stron internetowych. Opel nie ma kontroli ani nie ponosi odpowiedzialności za treść niezależnych stron internetowych i udostępnia tę zewnętrzną treść odwiedzającym dla ich wygody. W rezultacie podczas odwiedzania strony zawierającej takie treści mogą być przedstawiane pliki cookie pochodzące ze stron osób trzecich. Opel nie kontroluje rozpowszechniania tych plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w polityce prywatności osób trzecich.

Informujemy, że Opel nie ponosi żadnej odpowiedzialności cywilnej lub prawnej za witryny internetowe osób trzecich.

 

2.Informacje o przetwarzaniu danych osobowych

Państwa dane osobowe będą przetwarzane w celach rejestracyjnych i administracyjnych związanych z kontem Opel Partner Program przez nas, firmę Opel Poland Sp. z o.o., ul. Wołoska 5, 02-675 Warszawa, Polska oraz Opel Automobile GmbH, Bahnhofsplatz, 65423 Rüsselsheim am Main, Niemcy oraz – jeśli to konieczne – przez firmę OnStar Europe Ltd, 100 New Bridge Street, London, Wielka Brytania, EC4V 6JA jako administratorów, według następujących zasad:

Przetwarzanie danych odbywa się w oparciu o artykuł 6 (1) (b) Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych („RODO”).

 Jako administratorzy przetwarzamy Państwa dane osobowe w następujący sposób:

 

Dane (dane obowiązkowe oznaczono gwiazdką *)

Cel(-e)

1. Dane systemu zarządzania relacjami z klientem (Customer Relationship Management, CRM): Takie jak: tytuł*, imię*, nazwisko*, adres* i kod pocztowy, adres e-mail*, numer telefonu (domowy, komórkowy, służbowy)*, data urodzenia*, hasło*, pytania zabezpieczające i odpowiedzi*, informacje na temat preferowanego finansowania, informacje na temat pracodawcy klienta, wielkości jego floty oraz potencjału zakupowego

Rejestracja: Informacje przekazywane nam przez Państwa podczas rejestracji, wnioskowania i korzystania z naszych usług oraz naszej strony internetowej.  Oprócz celów związanych z rejestracją i administracją oraz w razie potrzeby, w celu przetwarzania Państwa wniosków, świadczenia usług (w usługi jazdy próbnej), obsługi klienta, analizy danych sprzedażowych i kontaktowania się z Państwem zgodnie z preferencjami kontaktowymi.  

2. Dane samochodu:

- W związku z charakterem wniosków o świadczenie wybranych usług obligatoryjne może być podanie danych dotyczących:
a) pojazdu, którym są Państwo zainteresowani i takich danych jak: model, nadwozie, typ, poziom wyposażenia, silnik, skrzynia biegów;
b) posiadanego przez Państwa pojazdu i takich danych jak numer identyfikacyjny pojazdu (VIN), numer VIN w przypadku pojazdów wyprodukowanych przed rokiem 1982*, numer rejestracyjny, typ użytkownika (samochód służbowy/prywatny oraz nowy/używany)*, nazwa firmy, model*, rocznik, przebieg

Rejestracja: Informacje o Państwa pojeździe i określonych danych umowy, których potrzebujemy do indywidualnego działania strony internetowej (np. data zakupu, terminy serwisowania) oraz zapewnienia pozytywnego doświadczenia przy korzystaniu z najlepszej obsługi Państwa pojazdu.

3: Preferowany kontakt:
Tytuł, imię*, nazwisko*, adres e-mail*, numer telefonu oraz informacje dostarczone w ramach wniosków o świadczenie dodatkowych usług (takich jak np. jazda próbna), indywidualne komentarze z zależności od charakteru wniosku*

Świadczenie usług i komunikacji: marketing związany z marką Opel, marketingowe badania opinii, obsługa klienta, oferty, aktualności i nowości, analiza danych sprzedażowych i kontakt z Państwem zgodnie z preferencjami kontaktowymi, jeśli ma to zastosowanie i na podstawie wyrażonej przez Państwa zgody. Prosimy również o udział w ankietach, wykorzystywanych w celach marketingowych związanych z marką Opel, badaniach rynku i opinii, o ile wyrażą Państwo na to zgodę.

4. Informacje gromadzone przy użyciu plików cookie

Szczegółowe informacje zawiera sekcja 7  Polityki prywatności i plików cookie.


Elementy danych oznaczone symbolem * są obowiązkowe i stanowią wymóg umowny. W związku z tym są Państwo zobowiązani do podania danych osobowych podczas rejestracji lub żądania określonych usług związanych z myOpel lub OnStar. W przypadku odmowy podania danych realizacja Państwa zapytania nie będzie możliwa.

W oparciu o Państwa sposób przeglądania treści zawartych na naszej stronie internetowej, może zostać Państwu wyświetlone okienko pop-in oferujące Państwu możliwość umówienia się na jazdę próbną lub wygenerowania vouchera. Szczegółowe informacje na ten temat zawiera sekcja 7 Polityki prywatności i plików cookie.

Państwa dane będą przechowywane dla realizacji celów wskazanych w niniejszym dokumencie, przez okres posiadania aktywnego konta, a następnie przez okres 3 lat od dnia ostatniej aktywności.

 

Odbiorcy

Państwa dane osobowe będą przetwarzane w celach wskazanych poniżej oraz udostępniane następującym odbiorcom:

Dane

Cel(-e)

Odbiorca (Odbiorcy)

1. Dane systemu zarządzania relacjami z klientem (Customer Relationship Management, CRM)
2. Dane samochodu

3: Preferowany kontakt

Zarządzanie klientami, Rejestracja i zarządzanie kontem, Preferowane oferty usług właściwych dla dealera, Powiadomienia, Usługi, Komunikacja z klientami, Zarządzanie serwisem, Status pojazdu, badania satysfakcji i zadowolenia Klientów, przesyłanie komunikacji marketingowej

My i firma Opel Automobile GmbH udostępniamy Twoje dane osobowe odpowiednim procesorom danych (dostawcom usług IT, badań rynkowych i usług marketingowych) w ramach realizacji i administracji wymienionych celów.

 

W szczególności udostępniamy Twoje dane osobowe następującym usługodawcom:

 

MRM McCann GmbH

Großer Hasenpfad 44

60598 Frankfurt

 

McCann

Communications House,

Highlands Road, Shirley, B904WE

 

W stosownych przypadkach udostępniamy Twoje dane osobowe wybranemu partnerowi Opla.

Dane są dodatkowo przetwarzane przez naszego dostawcę usług internetowych:
GM Holdings LLC (dostawca usług informatycznych)

300 Renaissance Center

P.O. Box 400, Detroit,

Michigan,

Stany Zjednoczone, 48265

GM Holdings LLC znajduje się poza Europejskim Obszarem Gospodarczym (EOG), tj. w kraju nieposiadającym odpowiedniego stopnia ochrony danych. Nie istnieje decyzja Komisji Europejskiej stwierdzająca odpowiedni stopień ochrony, istnieją jednak odpowiednie zabezpieczenia – w tym przypadku są to Standardowe Klauzule Umowne UE (SKU UE). W celu uzyskania egzemplarza prosimy o przesłanie wiadomości e-mail na adres: privacyrights@opel.com.

 

Niestety, przesyłanie danych przez Internet nie jest w pełni bezpieczne. Chociaż dokładamy wszelkich starań w zakresie ochrony Państwa danych osobowych, nie możemy zagwarantować bezpieczeństwa Państwa danych przesyłanych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Państwa dane będą przesyłane wyłącznie za pośrednictwem bezpiecznego serwera.

 

3.Korzystanie z plików cookie

Ta strona internetowa, usługi poczty elektronicznej, usługi online, reklamy i aplikacje interaktywne używają „plików cookie” w celu optymalizacji naszych usług.

  • Czym jest „plik cookie”?

„Cookie” to niewielki plik, złożony zazwyczaj z liter i cyfr, wysyłany do pliku cookie przeglądarki na dysku twardym Państwa komputera przez nasz serwer sieciowy. Głównym zadaniem pliku cookie jest umożliwienie naszemu serwerowi sieciowemu prezentowania użytkownikowi spersonalizowanych stron internetowych, które sprawiają, że wrażenia z wizyty na stronie internetowej marki Opel są bardziej osobiste i lepiej odpowiadają indywidualnym potrzebom użytkownika.

Niektóre pliki cookie są ważne dla funkcjonowania tej strony internetowej i są automatycznie aktywowane podczas odwiedzania strony przez użytkowników.  Niektóre pliki cookie pozwalają nam udostępniać użytkownikowi usługi i funkcje, które najlepiej odpowiadają jego potrzebom, a także dostosować do nich naszą usługę, aby zapewnić łatwą i szybką obsługę strony internetowej.  

  • Jakiego rodzaju plików cookie używa ta strona internetowa?

 wykorzystuje

  • Pliki cookie dotyczące sesji

Są to tymczasowe pliki cookie, które są przechowywane w pliku cookie przeglądarki, dopóki sesja przeglądarki nie zostanie zakończona. Te pliki cookie są niezbędne, aby określone aplikacje lub funkcje na tej stronie internetowej działały prawidłowo.

  • Trwałe pliki cookie

Możemy korzystać z trwałych plików cookie z myślą o lepszym komforcie użytkownika (np. zapewniając zoptymalizowaną nawigację). Te pliki cookie pozostają w pliku cookie przeglądarki przez dłuższy czas. Okres ten będzie zależeć od wyboru dokonanego w ustawieniach przeglądarki internetowej. Trwałe pliki cookie umożliwiają przekazywanie informacji do serwera sieciowego za każdym razem, gdy ktoś odwiedza stronę internetową. Trwałe pliki cookie są również znane jako śledzące pliki cookie.

Opel Poland Sp. z o.o. wykorzystuje na tej stronie internetowej w szczególności trzy rodzaje plików cookie:

• wymagane

• wydajnościowe

• funkcjonalne

Wymagane pliki cookie

Wymagane pliki cookie są niezbędne do poruszania się w obrębie witryny internetowej i korzystania z jej funkcji. Bez tych plików cookie niektóre usługi nie mogą być udostępniane, np. powrót do strony w tej samej sesji. Wymagane pliki cookie nie mogą zostać wyłączone przy użyciu funkcji tej witryny. Użytkownik może jednak w dowolnej chwili całkowicie wyłączyć pliki cookie w swojej przeglądarce.

Na korzystanie z wymaganych plików cookie nie jest konieczna Państwa zgoda.

Te pliki cookie są wykorzystywane wyłącznie przez myOpel i dlatego są nazywane własnymi plikami cookie. Są one zapisywane w komputerze tylko podczas przeglądania strony internetowej.

Wydajnościowe pliki cookie

Wydajnościowe pliki cookie są używane przez narzędzia monitorujące zachowanie użytkowników naszej strony internetowej, np. strony, które nasi użytkownicy odwiedzają najczęściej oraz czas, przez jaki nasi goście pozostają na stronie. Te pliki cookie nie zapisują informacji, które pozwoliłyby na identyfikację użytkownika. Te pliki cookie są wykorzystywane wyłącznie w celu doskonalenia naszych informacji i usług dostępnych na stronie internetowej, a wraz z nimi komfortu użytkownika.

Funkcjonalne pliki cookie

Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapisywanie informacji o wyborach dokonanych przez użytkownika (np. ustawień plików cookie). Pliki te zbierają anonimowe informacje i nie mogą śledzić zachowania użytkownika na innych stronach internetowych.

Pliki cookie osób trzecich

Opel może korzystać z usług zewnętrznych reklamodawców w zakresie obsługi reklam i optymalizacji naszej komunikacji marketingowej. Zewnętrzni reklamodawcy używają plików cookie do pomiaru skuteczności reklam i personalizowania treści reklamowych. Informacje gromadzone przez zewnętrznych reklamodawców mogą zawierać dane, takie jak dane geolokalizacyjne (uzyskane na podstawie adresu IP) lub dane kontaktowe, takie jak adres e-mail, gdy będzie on gromadzony za pośrednictwem tej strony internetowej.

 

4.Sygnalizatory sieci i piksele

Niniejsza strona sieciowa zawiera sygnalizatory sieci (zwane również „znacznikami pikseli”). Sygnał sieciowy jest często przezroczystym elementem graficznym, zwykle nie większym niż 1 piksel x 1 piksel, umieszczonym na stronie internetowej lub w wiadomości e-mail i służącym do monitorowania zachowania użytkownika odwiedzającego stronę internetową lub wysyłającego wiadomość e-mail. Sygnalizatory sieci są wykorzystywane przez technologie innych firm (w przypadku tej strony, pochodzących od Adobe Analytics) do monitorowania aktywności użytkowników na naszej stronie internetowej. Umożliwiają one śledzenie, który komputer, kiedy i skąd (na poziomie kraju/miasta) uzyskał dostęp do określonej strony internetowej.

 

5.Śledzenie i analiza

Opel wykorzystuje do ciągłej optymalizacji swojej komunikacji marketingowej oprogramowanie analityczne „Adobe Analytics” firmy Adobe Inc. Pozwala ono śledzić zachowanie w Internecie pod względem czasu, położenia geograficznego i korzystania z danej witryny. Informacje te są gromadzone za pomocą pikseli śledzących i/lub plików cookie. Informacje uzyskane za pomocą pikseli śledzących i/lub plików cookie są anonimowe i nie będą łączone z danymi osobowymi. Wszystkie informacje niezbędne do tej analizy przechowywane są na serwerach firmy Adobe Systems Incorporated w Londynie w Wielkiej Brytanii. Opel nie udostępnia tych informacji osobom trzecim w celu ich niezależnego wykorzystywania.  Ponadto, mają Państwo możliwość nie wyrażenia zgody za pośrednictwem strony http://www.adobe.com/privacy/opt-out.html

 

6.Wykorzystywane przez nas pliki cookie

W tej sekcji poinformujemy Państwa o plikach cookie wykorzystywanych na naszej witrynie. Jeśli nie zgadzają się Państwo na ustawienie poszczególnych plików cookie, można dezaktywować odpowiedni plik cookie, klikając jego nazwę. Jeśli nie ma bezpośrednich linków do dezaktywacji niektórych plików cookie, można ograniczyć wykorzystywanie plików cookie w ustawieniach przeglądarki, patrz punkt 8.

 

Nazwa

Dane zbierane przez plik Cookie

Cel

LARAVEL-SESSION

 

Te pliki cookie są używane tylko w celu zachowania szczegółów sesji.

PREFERRED-LOCALE

 

Dane zbierane celem ustawienia właściwego języka.

XSRF TOKEN

 

Dane zbierane dla celów bezpieczeństwa danych,

 

7.Włączanie i wyłączanie plików cookie i podobnych technologii

Menu „Pomoc” na pasku menu przeglądarki internetowej w komputerze informuje użytkowników:

  • jak zapobiec akceptowaniu nowych plików cookie w przeglądarce,

  • jak skonfigurować przeglądarkę tak, aby powiadamiała o otrzymaniu nowego pliku cookie,

  • jak całkowicie wyłączyć pliki cookie.

Jeśli pliki cookie zostaną wyłączone, zostanie również wyłączona znaczna część zawartości strony, np. lokalizator dealera, konfigurator pojazdów i oferty związane z użytkownikami mogą nie być wyświetlane poprawnie. Aby do tego nie doszło, zalecamy włączenie plików cookie. 

Jeśli chcą Państwo przeczytać więcej, w Internecie dostępnych jest wiele publikacji na temat plików cookie. Np. patrz: http://www.allaboutcookies.org

 

8.Przysługujące Państwu prawa

Jako osoba, której dane dotyczą, mają Państwo prawo do dostępu, prawo do sprostowania, prawo do usunięcia (prawo do „bycia zapomnianym”), prawo do ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych, które Państwa dotyczą, jeżeli przetwarzanie odbywa się na podstawie art. 6 ust. 1 lit. e) lub f) RODO oraz w przypadku przetwarzania danych osobowych na potrzeby marketingu bezpośredniego, zgodnie z obowiązującym prawem.

 Należy pamiętać, że przysługujące Państwu prawa wymienione powyżej są ograniczone określonymi wymogami prawnymi i mogą być przez nas realizowane wyłącznie z zastrzeżeniem spełnienia określonych warunków.

Zmiany:
Jeśli przekazano nam dane osobowe w ramach rejestracji w myOpel, odpowiada to informacjom zapisanym w danych Państwa profilu. Jeśli wprowadzą Państwo zmiany w swoim profilu, zostaną one również zmienione w naszej bazie danych.

Blokowanie/odblokowanie reklam, badań rynku i sondaży opinii:
Mają Państwo możliwość zezwolić bądź nie zezwolić nam na przetwarzanie Państwa danych osobowych w celach marketingowych. Prosimy postępować następująco:
• Jeśli chcą Państwo, abyśmy kontaktowali się z Państwem w celach marketingowych, prosimy zaznaczyć odpowiednie pole wyboru żądanej metody kontaktu na stronie profilu (opcjonalnie).
• Jeśli nie chcą Państwo, abyśmy kontaktowali się z Państwem w celach marketingowych, prosimy usunąć zaznaczenie pola wyboru na stronie profilu.

Usuwanie Państwa danych:
Jeśli chcą Państwo usunąć swoje dane, prosimy zalogować się w witrynie myOpel za pomocą adresu e-mail i hasła podanego podczas rejestracji. Następnie można usunąć określone informacje w pozycji „Moje dane” lub usunąć całe konto. Aby to zrobić, należy kliknąć przycisk „Usuń konto” w sekcji „Twoje dane logowania" i potwierdzić tę czynność. Usunięcie konta nie zmienia wybranych przez Państwa preferencji w zakresie komunikacji. Aby zrezygnować z kontaktów, należy zaktualizować swoje preferencje dotyczące komunikacji przed wybraniem opcji „Usuń konto”.

Roszczenia dotyczące powyższych praw prosimy zgłaszać pocztą elektroniczną na adres privacyrights@opel.com.

Aby skorzystać z prawa do wniesienia skargi (artykuł 77 RODO), prosimy o kontakt z Prezesem Urzędu Ochrony Danych Osobowych

Prawo do wycofania zgody

Mają Państwo prawo wycofać swoją zgodę w każdej chwili. W tym celu należy zmienić swoje ustawienia lub wysłać nam wiadomość za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres privacyrights@opel.com. Cofnięcie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania opartego na zgodzie wyrażonej przed jej wycofaniem.

 

9.Zmiany w Polityce prywatności

Wszelkie przyszłe zmiany w naszej Polityce prywatności będą publikowane na tej stronie internetowej. Z tego względu należy okresowo przeglądać ją pod kątem zmian w naszej Polityce prywatności.

 

10. Nasze dane kontaktowe

Opel Poland Sp. z o.o., ul. Wołoska 5, 02-67 Warszawa, Polska, telefon +48 22 209 16 00.

Wszelkie wnioski dotyczące ochrony prywatności można zgłaszać na adres: privacyrights@opel.com

Wersja: Marzec 2018 r.

Szczegółowe informacje o firmie są podane w naszej nocie prawnej.